dilluns, 20 de desembre del 2010

Modernisme. Exercici 2 i 3. Anaís Ponce

2. Realitza els exercicis 1 a 4 sobre els poemes que hi ha al dossier del Modernisme:

1)Baudelaire es compara a d’albatros. Descriu la imatge resultant del poeta i la imatge que dona de la societat. Relaciona-la amb la de l’artista modernista.El que vol expressar és que la societat humana s'expressa superior als altres essers vius (en aquest cas d'albatrós). El que trasmet aquest poema és una crítica a la societat (característica modernista)

2)Analitza l’actitud de Joan Maragall respecte el poder central. Relaciona aquesta actitud amb una de les dues tendències del modernisme.La seva actitud és de tristessa amb Espanya, així que remarca amb el sarcasme el català. La tendència és la del regeneracionisme.

3)Comentari de text”desolació”.

a)Explica, a  partir del mateix desenvolupament del poema i amb l’ajut d’un diccionari de símbols, quin és el valor simbòlic de l’arbre.

L'arbre està venerat com l'esperit de la natura per els pobles indoeuropeus, i és un element de bon temps o de pluja.
b)Quin és l’argument del sonet? Com es distribueix en les seves parts?
L'autor és representa com l'arbre, amb el qual veu la seva propia destrucció. Per aixó mateix el titol del poema "Desolació".
c)En els últims versos, el poeta fa una declaració de principis sobre el valor de la poesia? Quina és?
La declaració que fà és que ell és qui controla els seus propis actes i així es crea a ell mateix, peró al mateix temps la seva societat i el seu entorn el va matan poc a poc.
d)Analitza la mètrica12A,12B,12B,12A,12C,12D,12D,12C,12E,12E,12F,12E,12E,12F. Sonet. Rima consonant. Versos alexandrins.


4)Busca deu paraules en el poema la pineda que et resultin de difícil comprensió, busca el significat en un diccionari i copia’l.
Cisellada: Gran quantitat de cisells.
Ogiva: Arc acabat en punta en què els dos costats són dos arcs simètrics i còncaus.
Irisacions: Acció d’irisar; l’efecte.
Mesa: Brotada.
Esmaragda:Pedra preciosa, varietat del beril dura i d’un color verd d’herba brillant.
Soca: Tronc de l’arbre.
Ufanós: Que fa ufana d’alguna cosa, se’n glorieja, s’hi fa veure.
Arraulides: Encongides.
Testa: Dret i rígid.
Aurèa: Semblant a l'or.

3. Escriu un text que plantegi com la societat tracta la gent gran. Compara la situació actual amb la que presenta Víctor Català al seu relat.
Victor Català amb aquest poema vol fer una crítica a la societat per com tracta a la gent gran. Ja que com ja no poden fer tantes coses com treballar al ser més grans, doncs la societat els veu com una càrrega.
Al text es pot observar com l'àvia no és atessa per ningún i no té companyia, només un noi que li dona de menjar sopa i vi. Ella narra com ho passa a la cadira de rodes, ja que com és tetraplégica doncs no es pot moure. Finalment, la vella mor cremada per un incendi a la seva llar, peró tothom pensa que així està millor i més feliç, ja que quan estaba viva no podia moure's.
Ara aquesta situació és impensable ja que hi ha molts medis per fer-se càrrec de la gent gran. Com per exemple residencies d'ancians o gent jove (majoritariament) que per guanyar una mica de diners doncs cuida gent gran.









 

 








 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada